Site in englishزبان فارسی

صفحه نخستمقاله هاگفت و گوهاسخنرانی هادرس هاکتاب هایاد داشت هابیانیه هانقد و نظرزندگی نامهعکس هاتماس

---

کانت به روایت ایرانی، تأملاتی فلسفی در باب اخلاق، سیاست و صلح پایدار

معرفی کتاب

 

کانت به روایت ایرانی، تأملاتی فلسفی در باب اخلاق، سیاست و صلح پایدار، نوشتۀ سید علی محمودی از سوی نشر نگاه معاصر انتشار یافت.کانت به روایت ایرانی- که دومین اثر نویسنده درکانت شناسی است-، نوشته های او را بین سال های 1381 تا 1391 دربر می گیرد. نخستین اثر نویسنده در این باب، فلسفۀ سیاسی کانت، اندیشۀ سیاسی در گسترۀ فلسفۀ نظری و فلسفۀ اخلاق است که در سال 1384 توسط همین ناشر انتشار یافت.

کانت به روایت ایرانی، شامل چهار بخش  و یک پیوست است. بخش نخست با عنوان« کانت، فلسفۀ سیاسی و فلسفۀ تاریخ »، شامل دو متن است. در متن نخست، شالوده ها و آموزه های فلسفۀ سیاسی کانت، شرح، تحلیل و نقد می شود. این متن، گزارشی فشرده از رسالۀ فلسفۀ سیاسی کانت است. متن دوم به فلسفۀ تاریخ کانت می پردازد که گرانیگاه آن، پیشرفت نوع انسان برپایۀ غایت گرایی است. بخش دوم، زیر عنوان« کانت، اخلاق و سیاست»، دربرگیرندۀ سه متن است: عنوان اصلی متن های یکم و دوم،« رابطۀ اخلاق و سیاست در فلسفۀ انتقادی کانت» است که با شماره های(1) و (2)، یکی به « قابلیت ها و ظرفیت های کاربردی اخلاق کانتی» می پردازد؛ دیگری، به « رویکرد جامعۀ جهانی به اخلاق کانتی» . متن دوم، با عنوان« کانت و غنودن سیاست در سایۀ فلسفۀ اخلاق، کدام اخلاق؟ کدام سیاست؟»، به موضوع دشوارِ همسازی میان اخلاق و سیاست می پردازد و این که اخلاق وظیفه گرای کانت، افزون بر کاربرد شخصی، آیا در نهاد سیاست نیز کارآیی دارد یا نه. بخش سوم، با عنوان« کانت و صلح پایدار»، در مطلب نخست، پیش زمینه های فهم رسالۀ صلح پایدار کانت را زیر عنوان های «زمینۀ فکری- تاریخی»، « زمینه های فلسفی» ( فلسفۀ نظری، فلسفۀ اخلاق، و فلسفۀ تاریخ)، و « زمینۀ سیاسی» مورد بحث قرار می دهد. مطلب دوم، دربارۀ صلح پایدار و بازتاب آن در جهان امروز است. بخش چهارم با عنوان« کانت به روایت ایرانی»، شامل دو مطلب است. درمطلب نخست، پیشینۀ کانت شناسی در ایران با تمرکز به رساله های بنیادین کانت، یعنی نقد عقل محض، نقد عقل عملی، نقد ّقوۀ حکم و هم چنین موضوع فلسفۀ سیاسی( نقد چهارم)، تشریح و ارزیابی شده است. سپس، آموزه های راهگشا و درس آموز کانت در جهت اصلاح نظام سیاسی ایران و هم چنین روابط سیاسی و اجتماعی در عرصۀ عمومی میان ایرانیان، مطرح گردیده است. مطلب دوم به « کانت و ایران امروز» اختصاص یافته است. در این متن، چگونگی انتقال اندیشه های فیلسوفان مغرب زمین به ایران و موضوع غفلت از اندیشه های بنیادین، تاثیر خردِ خودبنیاد بر قلمرو های روشنفکری، تلاقی اخلاق کانتی و اخلاق عقلیِ معتزله، موضع روشنفکری ما در برابر اخلاق و نسبتِ آن با سیاست و حکومت، فلسفۀ تاریخ و قرابت آن با دیدگاه های شیعیان دربارۀ تاریخ، تفاوت انقلاب و نظام جمهوری، و هم چنین چراییِ نیاز ما ایرانیان به اندیشه های کانت، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. واپسین بخش کتاب با عنوان« نقد کانت سیاسی»، شامل دو متن برگزیده از میان مطالبی است که پیرامون رسالۀ فلسفۀ سیاسی کانت، نوشته و گفته شده است. متن نخست، بازتاب نشستی علمی است که در « خانۀ کتاب»، به همتِ دست اندرکاران کتاب ماه علوم اجتماعی و با مشارکت منوچهر صانعی دّره بیدی و جهانگیر علمداری، استادان دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تهران ، در تاریخ دهم مرداد ماه 1384 برگزار شد. متن دوم، «ناشناخته های کانت»، عنوان مقالۀ تحلیلی- انتقادی معصومۀ علی اکبری، نویسندۀ تحلیل گر و نقّاد اندیشه های فلسفی، فرهنگی و اجتماعی است که دربارۀ ابعاد فلسفۀ سیاسی کانت نوشته است.

کانت به روایت ایرانی، تأملاتی فلسفی در باب اخلاق، سیاست و صلح پایدار،در 244 صفحه از آغاز سال 1394 وارد بازار کتاب شده است.

---

 

    

 

 

 

 

 

   
بالای صفحهصفحه نخست