Site in englishزبان فارسی

صفحه نخستمقاله هاگفت و گوهاسخنرانی هادرس هاکتاب هایاد داشت هابیانیه هانقد و نظرزندگی نامهعکس هاتماس

---

مقدمه‌ای بر چاپ عربی فلسفه سياسی كانت

روزنامه اعتماد ملی


اين كتاب از جمله معدود آثاري است كه در زمينه انديشه سياسي كانت به زبان فارسي تاليف شده است و استقبال خوب اقشار دانشگاهي كشورمان از آن نيز سبب جلب توجه مديران موسسه انتشاراتي الهادي (بیروت) و در نهايت ترجمه كتاب به زبان عربي شد. سيدعلي محمودي داراي دانشنامه كارشناسي‌ارشد در رشته فلسفه سياسي از انگلستان و دكتراي علوم سياسي از ايران است. وي تاكنون 15 جلد كتاب و بيش از 60 مقاله علمي در موضوعات فلسفي، ديني، سياسي، تاريخي و ادبي منتشر كرده كه برخي از آنها نيز به زبان‌هاي انگليسي و عربي ترجمه شده است. آنچه در پي مي‌آيد مقدمه كوتاهي است كه اين انديشمند بر چاب عربي كتاب فلسفه سياسي كانت نگاشته است.

دغدغه‌هاي اصلي ايمانوئل كانت در عرصه جامعه و سياست، يعني آزادي، خود بنيادي و برابري در چارچوب دموكراسي نمايندگي بر شالوده اخلا‌ق وظيفه‌گرا، با گذشت حدود دو قرن، همچنان بخش مهمي از مسائل بنيادين انسان در جهان امروز است. اين مسائل به ويژه در كشور‌هايي كه فرآيند گذار به دموكراسي را طي مي‌كنند -مانند جهان اسلا‌م- از اولويت و حساسيت فزون‌تري برخوردارند. درك صحيح و عميق انديشه‌هاي كانت و اقتباس آگاهانه آن، مي‌تواند در سپري كردن دوره گذار به دموكراسي‌هاي كشور‌هاي اسلا‌مي، مددكار انديشمندان نوگرا و روشنفكران پيشروي مسلمان باشد؛ به ويژه اينكه كانت با ارائه راه‌حل‌هاي سنجيده پيرامون موضوعات مهمي همچون رابطه «انقلا‌ب و قانون اساسي»، «دارايي و حقوق شهروندي»، «دين و دولت»، «دانش، انديشه و دولت»، و «اطاعت و نافرماني مدني» گويي در مورد پيچيده‌ترين و بنيادي‌ترين مشكلا‌ت امروز جهان اسلا‌م سخن مي‌گويد. ‌

با ابراز خرسندي از اينكه رساله فلسفه سياسي كانت با همت انتشارات «الهادي» به زبان عربي انتشار يافته است، انديشمندان و روشنفكران جهان عرب را به مطالعه و نقد و بررسي اين اثر -همانند تجربه مثبتي كه در ايران انجام گرفت و به آگاهي افكار عمومي رسيد- دعوت مي‌كنم. شايسته است رساله حاضر با اين ديدگاه نيز مطالعه و ارزيابي شود كه در ارتباط با شرايط تاريخي جهان اسلا‌م، چه بهره‌هايي مي‌توان از انديشه‌هاي فلسفي-سياسي كانت در جهت‌ حل و فصل مشكلا‌ت نظري و بهبود ساختار‌هاي سياسي و اجتماعي كشور‌هاي اسلا‌مي به دست آورد. به نظر من، درك روشمند اين گونه انديشه‌ها و چگونگي اقتباس آگاهانه آنها در عرصه عمومي، در پرتو گفت‌وگو، هم‌انديشي و همكاري ميان انديشمندان و روشنفكران كشور‌هاي اسلا‌مي به انجام مي‌رسد. ما ايرانيان، در اين راستا، دستان اصحاب نظر و انديشه را در كشور‌هاي اسلا‌مي به گرمي مي‌فشاريم و از گفت‌وگوي دروني در جهان اسلا‌م استقبال مي‌كنيم.
---

 

    

 

 

 

 

 

   
بالای صفحهصفحه نخست